onsdag 19 januari 2011

Art Journal!


Mitt nya projekt: en Art journal!! 

Vad är det då?! Jo, enkelt kan man beskriva det som att måla, teckna, göra collage av papper och andra dekorationer i en dagbok. Dessutom gör kan man göra det lite som terapi, precis som en "vanlig" dagbok, men det kan lika gärna vara att prova olika kreativa idéer - som en inspirationsbok eller för att prova olika tekniker. Det som känns så befriande är ju det att du gör det bara för dig själv, till dig själv och hur DU vill, inga krav, inga måsten - precis som en vanlig dagbok!


Jag har länge velat prova på det för jag älskar ju att måla och teckna och att kladda med färg men jag har inte riktigt tagit mig den tiden att starta upp - nu när jag har gjort det vet jag inte varför jag har väntat! Jag har precis gjort färdigt min första sida, själva kontaktsidan, och som ofta i en skapande process så föder det man skapar nya idéer och i det här fallet massa idéer om vad man kan skriva om: vad som gör mig glad/lycklig/ledsen, listor på ställen man har varit eller man vill åka till, ställen man har bott, laster, bästa filmer/musik, tankar om framtiden, drömmar, bästa barndomsminnet med mera, med mera!

Vad behöver man för att börja då?

Det mesta har du säkert hemma redan eller så kan du köpa det billigt i en pappershandel eller hobbyaffär:

*En dagbok, vilken storlek som helst, det kan vara linjerade blad, tunnare eller tjockare. Jag la ett par hundralappar på en riktigt fin Moleskine-anteckningsbok i storleken 19 x 24,5 cm med vita, lite tunnare blad. Du kan även skapa på vanlig cardstock och binda ihop din dagbok med BIA eller bindningsringar.
*Färger, akvarell eller annan vattenfärg, eller akrylfärger, tuschpennor - ta vad du har hemma!
*Penslar, i många olika storlekar och former
*Sax
*Pennor, blyerts, vit och svart journalingpenna
*Gel medium, canvas coat - om du tänker måla med akvarellfärger som jag behöver du ha ett gel medium som du använder till att tunna ut färgerna så att de räcker längre och torktiden förlängs (så att du kan blanda färger lättare).Canvas coat använder du till att grunda på pappret innan du börjar måla, när du har grundat kan du även använda det som lim till dina papper, bilder och dekorationer. Sedan använder du även till att lacka ovanpå dina papper så du får en jämnare yta. Canvas coat är samma lacklim som du använder till decoupage.

Hur gör man då?

Jag ville göra något representativt till första uppslaget, något som skulle vara JAG och som en kontaktsida om jag skulle tappa bort dagboken. Inspirationen kom även från texten på första sidan: In case if loss, please return to: och så rader att skriva kontaktinfo på! Jag lekte lite med orden och gillade själva tanken på "If lost, return to Creative Nenne"som ett litet meddelande till mig själv också, att om jag känner mig nere och förlorad så ska jag gå tillbaka till kreativa Nenne för där mår jag som bäst!
Jag ville ha mycket färg och fick en bild av en väg mot en regnbåge och så skissade jag ner det lite lätt på uppslaget (det syns lite svagt på bilden), sedan plockade jag fram papper och dekorationer som skulle kunna passa.

Här har jag först grundat hela pappret med canvas coat och innan det torkade satte jag dit mina pappersbitar som jag rivit i passande storlekar, sedan kladda jag på mer canvas coat och lät det torka (cirka 15-20 min).


Sedan målade jag min himmel och regnbåge. Jag målade också lite på papprena för att mjuka upp kanterna lite. När färgen torkat satte jag dit fjärilarna och sedan täckte jag med ett lager canvas coat igen.


Här har jag satt dit bokstäverna och även duttat lite färg på fjärilarna och mjukat upp ytterligare med vit färg. Det är jätteviktigt att du låter torka ordentligt mellan varje lager, jag blev lite otålig och det blev lite kladdigt när färgerna spred ut sig lite, men det gör ingenting!


Så! Nu är den färdig! Fotot och de sista bokstäverna och dekorationerna är ditsatta, kanske tänker jag skriva mer i mitten av regnbågen om vad min art journal betyder för mig, har inte riktigt fnurlat färdigt på det!

Jag har redan planer på nästa uppslag och ett tips är att om dina blad är lite tunna och sladdriga så kan man limma ihop ett par, tre stycken med canvas coat för att få dem lite styvare, det har jag gjort!

Det finns massor av inspiration när det gäller Art journaling ute på nätet: Till exempel kör Julie Fei-Fan Balzer ett projekt om Art journling varje dag under 2011: HÄR hittar du mer om det! Donna Downey visar Art journal-inspiration varje onsdag i sin blogg och det finns säkert massa, massa mer där ute! Hoppas att jag kunnat inspirera er till att skapa loss lite mer och kanske starta en Art journal du med!

4 kommentarer:

 1. Så fin sida du gjort... blir glad av dina färger :)
  Kramiz

  SvaraRadera
 2. Nämen gud så härligt färgglatt kladdigt och underbart! Man blir riktigt sugen att sätta igång själv! :)
  Benen läker på bra, smörjer in med vaselin nu för att få snyggare ärr, men de kommer nog att synas i sommar och sen försvinna. Nästan lite besvikelse att det syns så lite så jäkla ont som det gjorde ;)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Wow! En art journal... Så snyggt du har inlett den! Jag såg en del om det hos JennyLi tidigare och blev så sugen. Så gjorde Annika något liknande. Nu måste jag hålla koll här hos dig för att se fortsättningen! :D

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vart kan man köpa "Gel medium"?

  SvaraRadera